Persberichten


28 oktober 2017, Jubileumconcert 25-jarig bestaan

Oisterwijks Kamerkoor al 25 jaar ‘als een vis in het water’

Het Oisterwijks kamerkoor onder leiding van Peter van Aerts bestaat dit jaar 25 jaar, en dat wordt gevierd! U bent van harte welkom op zaterdag 28 oktober bij ons 2de lustrumconcert van dit jaar. Dit concert vindt plaats in het heropende Cultuurcentrum Tiliander te Oisterwijk, met als thema 'Als een vis in het water'.

Muziek is een van de vele kunstvormen. We hebben daarom verbinding gezocht met andere kunstvormen; met jong en oud die het thema water en vissen gebruiken ter inspiratie. De Tilburgse Kunstkring, Kunstkring Mariëngaarde (oudere kunstenaars) en leerlingen van AZC Prinsenbosch uit Gilze laten tijdens de expositie hun werken zien. Dansgroep Bella Donna’s en Dance Army van Free Style Dancing uit Gilze zullen tijdens het concert enkele liederen met dans ondersteunen, maar zullen ook een eigen optreden verzorgen.

Voorafgaand aan het concert wordt de expositie geopend, en vanaf 19:30u kunt u de kunstwerken bezichtigen.

Daarna dompelen we u graag onder in de sfeer van ons vrolijke en afwisselende concert met liederen over vissen, zwanen, rivieren en de zee, zonder dat u kopje onder gaat. Composities van onder andere Hindemith, Gibbons, Mendelssohn, Grieg, Haydn en Rutter nemen u mee op onze reis door het water.

Medewerking wordt verder verzorgd door de pianiste Kazue Goto.

We hopen dat u het plezier van ons allen kunt zien en horen!

Reserveren kaarten: 13 euro in de voorverkoop via info@tiliander.com
Aan de kassa 15 euro.

Cultuurcentrum Tiliander
Spoorlaan 82c
Oisterwijk

 

 

21 mei 2017, Jubileumconcert 25-jarig bestaan

 

Brabants Dagblad

19 november 2016

PROMCONCERT IS PRIMEUR VOOR ASTERIUS OISTERWIJK

Voor het eerst in haar 170-jarige geschiedenis zal Harmonie Asterius op 19 november schitteren met een promsconcert.

De avond begint zoals u dat kunt verwachten bij Harmonie Asterius; met mooie, gedragen muziek. Na de pauze bouwen we op naar een fantastische feestavond! Harmonie Asterius doet het deze keer niet alleen; het Oisterwijks Kamerkoor en zangers Jeroen Krijbolder en Kristel Vereijken doen mee, evenals een band. We rocken de tent uit met muziek van The Beatles, Queen en Tina Turner, maar zullen ook een gevoelige snaar raken met nummers als Make You Feel My Love.

Een spectaculaire lichtshow maakt het geheel helemaal af. Het belooft een avond vol spektakel te worden en daar kunt u bij zijn! Het promsconcert vindt plaats op 19 november, 20.00 uur in Tiliander, Oisterwijk.

Kaartjes kosten € 12,50 in de voorverkoop en zijn verkrijgbaar bij Tiliander. Aan de deur kost een kaartje € 15,00

 

September - oktober 2016


OISTERWIJKS KAMKERKOOR ZINGT SPEM IN ALIUM

Het Oisterwijks Kamerkoor, o.l.v. Peter van Aerts, neemt de komende weken deel aan het project ‘Spem in Alium’. Dit vermaarde werk van Thomas Tallis is een 40 stemmig stuk, dat zelden uitgevoerd wordt in een grote bezetting. Aan dit unieke project nemen 8 koren (300 zangers) deel.

Het publiek zal de muziek op een bijzondere manier ervaren doordat de koren op verschillende plaatsen in de kerk zijn opgesteld, een heuse ‘dolby-surround.’ Tijdens de concerten zal ieder koor ook een eigen werk ten gehore brengen.

Het Oisterwijks Kamerkoor verheugt zich er op, samen met dit selecte gezelschap van koren, zo’n mooie concertreeks te kunnen realiseren. De concerten worden uitgevoerd op prachtige locaties in Delft, Den Bosch, Eindhoven en Breda. We nodigen iedereen dan ook van harte uit om één van de concerten te bezoeken. Het zal een unieke ervaring worden!

 

 

 

Mei - juni 2016


IN CONCERT

Oisterwijks Kamerkoor “In Concert” met Souvenir Jeugdkoor uit Tilburg. Zin in een mooi concert op de zondagmiddag? Op zondag 22 mei en zondag 5 juni wil het Oisterwijks Kamerkoor o.l.v. Peter van Aerts daar graag voor zorgen!

 

We hebben het Souvenir Jeugdkoor o.l.v. Peggy Hegeman uitgenodigd om gezamenlijk een aantrekkelijk en afwisselend programma te kunnen brengen. De wisselwerking tussen kamerkoor en jeugdkoor levert een verrassende muzikale dynamiek op. Op het repertoire staan zowel het Stabat Mater van Rheinberger als het bijzondere Stabat Mater van de onlangs overleden Andries Clement. Dit laatste werk zullen we samen met het Souvenir Jeugdkoor uitvoeren. We zullen daarnaast ook wereldlijke muziek zingen, waaronder andere werken van Clement, maar ook werken van Poulenc, Wagenaar en Britten. Medewerking wordt verleend door de gerenommeerde pianist Ben Martin Weijand.

 

Het belooft een interessant programma te worden, waarvoor we u graag uitnodigen!

 

Zondag 22 mei 2016 Petrus en Pauluskerk, Tilburg Aanvang 14.30u
Zondag 5 juni 2016 Petruskerk, Oisterwijk Aanvang 14.30u
Kaarten 12,50 euro, in de voorverkoop 11 euro
Reserveren kan via: reserveren@oisterwijkskamerkoor.nl of telnr.: 013-5442089
Ook zijn kaarten te koop bij Spiero in Tilburg en Boekhandel Oisterwijk.

 

 

Zondag 24 januari 2016

DE WIJSHEID VAN HET RAADSEL JEROEN BOSCH
 

Concert in het kader van het Jeroen Boschjaar m.m.v. het Oisterwijks Kamerkoor, strijkkwartet en bayan. Met o.a. de wereldpremière van De 7 Hoofdzonden, een compositie van Ad de Jong naar het gelijknamige schilderij van Bosch.

 

Klik hier voor het volledige persbericht


De aanvang is om 14:00 (zaal open om 13:30); afsluiting rond 16.45 uur.
Het adres is Cenakel 1, 5022 KK Tilburg.
De entree bedraagt €10,00.
Aanmelding: door €10,00 over te maken op rekening NL70 ABNA 04336 05790 t.n.v. Lectorium Rosicrucianum Eindhoven o.v.v. uw e-mailadres en “Jeroen Bosch”. 


Voor info over bereikbaarheid zie www.cenakel.nl
 

Oisterwijks Kamerkoor ontmoet auto’s !?

Op zondagmiddag 8 november om 15. 00 uur zal het Oisterwijks Kamerkoor onder leiding van dirigent Peter van Aerts een ontmoeting aangaan met auto’s, letterlijk, aangezien het concert plaats zal vinden in de showroom van garage Probaat in Tilburg. Te midden van nieuwe auto’s zal een bijzondere concertruimte gecreëerd worden waar u van harte welkom bent.

Het Oisterwijks Kamerkoor zal een afwisselend programma ten gehore brengen, a capella en begeleid met piano door Henk Stoop. Verschillende muziekstijlen, talen en componisten komen langs zoals de Hongaarse Bela Bártok en Zoltán Kodály, de Duitse Johannes Brahms, de Engelse George Dyson en Benjamin Britten. Het belooft een mooi koorprogramma te worden op een verrassende locatie, waarbij we u van harte uitnodigen!
Na afloop van het concert is er de mogelijkheid om, onder het genot van een hapje en een drankje, na te praten.

Kaartjes zijn te koop bij de ingang voor €10,-. of te reserveren via: reserveren@oisterwijkskamerkoor.nl, of via 013-5442089. Kinderen tot 18 jaar hebben gratis toegang. In deze prijs zijn koffie of thee bij binnenkomst inbegrepen. De zaal is open om 14.30, aanvang concert is om 15.00 uur. Adres: Garage Probaat, Leharstraat 21 in Tilburg

Koerier, 5 november 2015

Nieuwsklok, 2 april 2015


Oisterwijk Nieuws, 24 maart 2015

Oisterwijks Kamerkoor in Kwadraat 

Oisterwijk en Oosterhout hebben beide een kamerkoor. Door deze twee koren samen te laten zingen krijg je een “OKK in het kwadraat”.

Het idee van samenwerking bestaat al langere tijd en wordt nu verwezenlijkt. Op 18 en 19 april bent u van harte welkom om te komen luisteren naar het aantrekkelijke programma dat hiervoor is samengesteld. De koren zullen eigen repertoire ten gehore brengen, zoals werken van Zoltán Kodály, Talivaldis Kenins en Eric Whitacre. Maar daarnaast – en dat maakt dit concert bijzonder – hebben de twee koren hun krachten gebundeld en zullen ze gezamenlijk optreden met twee werken van Arvo Pärt (Magnificat en Da Pacem) en twee dubbelkorige werken (Kyrie en Gloria uit de Messe in Es van Joseph Rheinberger en Psalm 100 van Heinrich Schütz). Ook zal het samengestelde koor zich verdelen in vijf koren om het bekende Immortal Bach van Knut Nystedt ten gehore te brengen.

Het belooft een afwisselend programma te worden, waarbij het Oisterwijks Kamerkoor o.l.v. Peter van Aerts en het Oosterhouts Kamerkoor o.l.v. Peter-Paul van Beekum u graag mee willen nemen in hun zang-enthousiasme!

De concerten zijn op zaterdag 18 april om 20.00 uur in de Petruskerk te Oisterwijk en op zondag 19 april om 15.00 uur in de Mariakerk te Oosterhout. Kaarten kosten €12,50 (in de voorverkoop €11,00) en tot 18 jaar is het concert gratis.  Reserveren kan via 013 5442089 of via de websites van de koren: www.oisterwijkskamerkoor.nl of www.oosterhoutskamerkoor.nl

Stadsnieuws, 5 november 2014

Oisterwijk Nieuws, 13 oktober 2014

Van Brabantse Bodem

Het Oisterwijks Kamerkoor, werken van Brabantse componisten, zes wereldpremières, exposities, de Tilburgse Kunstkring, leerlingen van het Odulphus Lyceum, een strijkkwartet en twee erfgoedlocaties….

Allemaal ingrediënten voor een bijzonder cultureel project.

Het Oisterwijks Kamerkoor o.l.v. Peter van Aerts zal op 8 en 9 november in het Deprez Gebouw te Tilburg en de Leerfabriek te Oisterwijk acht werken ten gehore brengen van de volgende Brabantse componisten: Andries Clement, Joop Voorn, Berrie Kolmans, Matthieu Dijker, Harry Swinkels, Ad de Jong, Arjan van Baest en Mark van Platen. Zes daarvan beleven hun wereldpremière en zijn speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerd. Eén van de werken wordt begeleid door een strijkkwartet, dat ook zelf nog twee werken zal uitvoeren.

De muziek wordt visueel ondersteund door een expositie van beeldende kunst. Leden van de Tilburgse Kunstkring (onder begeleiding van docente Ellen Geerts), Eleonora van Eendenburg (videokunst) en leerlingen beeldende kunst van het Odulphus Lyceum hebben zich voor deze expositie laten inspireren door de teksten en de klanken van de composities. Daarnaast zijn leerlingen muziek van het Odulphus Lyceum aan de slag gegaan met de teksten om op basis daarvan zelf een muziekstuk te componeren.

Door de unieke samenwerking tussen koor, componisten, kunstenaars en scholieren, beloven de concerten een heel bijzonder geheel te worden. Van Brabantse Bodem – zeer de moeite waard!

De uitvoeringen vinden plaats op zaterdag 8 november in het Deprez Gebouw, Lange Nieuwstraat 174 Tilburg om 20.15 uur (bezoek expositie vanaf 19.30 uur) en zondag 9 november in de Leerfabriek, Almijstraat 14 Oisterwijk om 15.00 uur (bezoek expositie vanaf 14.15 uur). Ook direct na afloop van de concerten zijn de exposities nog te bewonderen.

Kaarten zijn te koop aan de zaal, via www.oisterwijkskamerkoor.nl en bij Spiero Muziek, nieuw adres: Goirkestraat 178 in Tilburg.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van de volgende sponsoren: VSB-fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Cornelis Roozenfonds, Mensink Stichting, Gemeente Oisterwijk, Tivolifonds en Rabobank Hart van Brabant.

Meer én actuele informatie via: www.oisterwijkskamerkoor.nl

Nieuwsklok, 19 juni 2014
 

DRIE IN HARMONIE - een uniek concert in Oisterwijk

Brabants Dagblad, 27 maart 2014

LENTECONCERT

 

Nieuwsklok, 9 mei 2013

ZIN(G) IN DE ZOMER!

Het Oisterwijks Kamerkoor presenteert een luchtig concert waarin de liefde, de natuur en het leven in al zijn facetten wordt bezongen terwijl er op de achtergrond op een groot scherm foto’s getoond worden die de sfeer van de muziek versterken.

Op het programma staan de Liebeslieder Op. 52 van Johannes Brahms, de cyclus The Sprig of Thyme van John Rutter en Four Slovak Folksongs van Béla Bartók. Niet alleen de stemmen en beelden zullen u verrassen, maar ook de begeleiding met piano voor vier handen maakt het feest compleet. Onder leiding van dirigent Peter van Aerts zal het Oisterwijks Kamerkoor deze muziek vol hartstocht vertolken, waardoor uw zin in de zomer zeker gaat komen!

U bent van harte welkom op zaterdag 1 juni a.s. in theater Tiliander, Spoorlaan 82/c in Oisterwijk Kaarten kosten 12,50 euro in de voorverkoop, 15 euro aan de kassa. Reserveren kan via de website van Tiliander: http://www.tiliander.com U kunt ook kaarten kopen bij de koorleden.

Kijk voor meer informatie over het Oisterwijks Kamerkoor op www.oisterwijkskamerkoor.nl

Graag tot ziens!


 

De Tilburgse Koerier 22 november 2012

Stadsnieuws Tilburg 21 november 2012

© Brabants Dagblad 15-11-2012    

             

© Nieuwsklok Oisterwijk 08-11-2012        

                                                                                                                                                                                                                                                                          

© Nieuwsklok Oisterwijk, 5 april 2012


Er rijdt door mijn hoofd een trein, een trein vol Joden... 

Met deze indringende zin begint het stuk dat het Oisterwijks Kamerkoor o.l.v. Peter van Aerts samen met soliste Esther Barten op woensdag 18 april 2012 uit zal voeren. Het zijn woorden uit het gedicht ‘De trein’ van Bert Voeten (1918-1992) dat op een zeer indrukwekkende manier op muziek gezet is door de componist Mathieu Dijker (1927). 

Het werk gaat over één van de gruwelijke treinreizen naar het vernietigingskamp Sobibor in Polen, een reis van drie dagen. In 1943 vertrokken uit Westerbork 19 transporten met ruim 34000 Joden, slechts 18 mensen overleefden het. De reis, de opeengepakte mensen in een kleine wagon, de emoties, de reacties – alles komt naar voren, uitgedrukt in taal en muziek die door de ziel snijdt.Het getoonzette gedicht van Bert Voeten wordt afgewisseld door drie Hebreeuwse Chanoeka liederen om het werk een wat optimistischer karakter te geven. Chanoeka is het Joodse lichtjesfeest dat gevierd wordt ter herinnering aan de herinwijding van de tempel in Jeruzalem. Naast ‘De trein naar Sobibor’ zal het Oisterwijks Kamerkoor werken ten gehore brengen van Purcell, Mozart en Mendelssohn met orgelbegeleiding van Ingeborg Vugs.

Het concert wordt vooraf gegaan door een lezing, georganiseerd door Boekhandel Oisterwijk, van Jules Schelvis (1921), één van de overlevenden van Sobibor, historicus en schrijver. Hij schreef veertig jaar na zijn gruwelijke belevenissen zijn ervaringen op, o.a. in “Vernietigingskamp Sobibor” (1993).

Deze avond vindt plaats in het kader van ‘Oisterwijk 800’, omdat ook deze periode van de Tweede Wereldoorlog aan Oisterwijk niet voorbijgegaan is en het belangrijk is om ook daar in het jubileumjaar aandacht aan te besteden.

De lezing is om 19.30 uur in 2College Durendael, Van Kemenadelaan 5 Oisterwijk (vlakbij de kerk). Er is een beperkt aantal plaatsen, reserveren wordt aanbevolen.

Om 21.00 uur begint het concert van het Oisterwijks Kamerkoor in de Petruskerk. Kaartjes voor de lezing kosten €5,00, voor het concert €12,50 en voor lezing en concert samen €15,00 en zijn verkrijgbaar bij Boekhandel Oisterwijk of via 013-5442098 of via www.oisterwijkskamerkoor.nl

Door: Hester Radstake

Op weg naar…. Concert in Kerstsfeer ten behoeve van de restauratie van Abdij Koningshoeven

Op zondag 18 december geeft het Oisterwijks Kamerkoor o.l.v. Peter van Aerts, samen met organist Ton van den Braak, het harpensemble van het CKVU o.l.v. Renske de Leuw en een blokfluitorkest bestaande uit de ensembles Flautando, de Fluyterije en de Blockfluyt van het Factorium en het CKVU o.l.v. Rosalyn de Groot een concert ten behoeve van de restauratie van de Abdij.

Op weg naar…. Kerst, klinkt er muziek in Kerstsfeer vertolkt door de drie muzikale groepen apart, maar ook in een unieke samenwerking. Zo kunt u onder andere Virgo Splendens, een Middeleeuwse canon uit Spanje, een aria van Bach, The Stars appears en Gabrielas Sång uit de film “As it is in heaven” verwachten.

Op weg naar… een gerestaureerde abdij, nodigen wij u van harte uit om naar ons concert te komen en een steentje bij te dragen aan de restauratie van de Abdij. De opbrengst van het concert is, na aftrek van de onkosten, namelijk volledig bestemd voor deze restauratie.

Kaarten à 10 euro zijn verkrijgbaar bij de Kloosterwinkel van de Abdij, bij muziekhandel Spiero aan de Willem II straat Tilburg of via het OKK: www.oisterwijkskamerkoor.nl (reserveren@oisterwijkskamerkoor.nl / 013-5442089). Kinderen tot 16 jaar betalen 5 euro p.p.

Op weg naar… het concert op 18 december in de Abdij Koningshoeven, Eindhovenseweg 3 te Berkel-Enschot. Aanvang concert om 15.00 uur. De kerk is open vanaf 14.30 uur. Van 13.00 tot 14.30 kunt u een expositie van Marc Mulders en Claudia Jongstra getiteld “pelgrimage” bezoeken. Na afloop van het concert kunt u Glühwein met ons meedrinken op deze sfeervolle locatie.

Oisterwijks Kamerkoor streeft naar perfectie

Komend jaar bestaat het Oisterwijks Kamerkoor twintig jaar. Met ongeveer twintig leden streeft het koor, onder leiding van Peter van Aerts, naar een perfecte weergave van arrangementen in vier- en soms ook zesstemmige koorzang.

door Joris van der Pijll

Een bezoek aan de wekelijkse oefenavond van het Oisterwijks Kamerkoor laat zien dat streng en gedisciplineerd repeteren nodig is maar ook voldoening geeft. ‘Wij vinden het gezellig om samen bezig te zijn met muziek en zijn daarbij serieus geconcentreerd om alle klanken zo goed mogelijk uit te laten komen. Het geeft voldoening als dat uiteindelijk lukt, als we onderdeel zijn van de samenklank,’ aldus Goof van de Burg, één van de mannen die samen met een collega de baspartij voor zijn rekening neemt. Om deel te nemen aan de koorzang is wel enige muzikale kennis vereist. ‘Veel van de leden krijgen individuele zangvorming en besteden door de week veel tijd aan het zingen. We moeten zelf thuis de verschillende stemmen instuderen en hebben ook allemaal op één of andere manier kennis van muziek. Als we op de oefenavond bij elkaar komen dan kennen we een groot deel van de zangpartij al en gaat het om het samenspel en de details.’

Ongeveer de helft van de leden komt uit Oisterwijk, de overige leden komen uit de omgeving. ‘Als je een hoge kwaliteit nastreeft kom je tijdens concerten in contact met liefhebbers van muziek die eenzelfde voorkeur hebben. Daarbij zijn er af en toe mensen die graag met ons mee willen zingen en die mensen nodigen wij dan uit voor een auditie.’ De concerten van het Oisterwijks Kamerkoor, ze voeren er ongeveer acht per jaar op, bestaan uit reguliere uitvoeringen waarbij geen muzikale begeleiding aanwezig is maar er worden ook combinaties gemaakt met andere muziekgezelschappen. Deze combinaties kunnen bestaan uit een concertharmonie of een harpensemble en afhankelijk van de muziekstukken die het koor ten gehore wil brengen worden er bijvoorbeeld solisten gevraagd ter aanvulling.

Eén van die projecten is het concert dat deze maand wordt gehouden. ‘Op weg naar…’ vormt de titel met een weg naar kerst maar meteen ook een weg naar een gerestaureerde abdij, de abdij Koningshoeven. Het koor combineert de Kerstsfeer, vertolkt door drie muzikale groepen apart maar ook in een unieke samenwerking, met een geldinzameling voor de noodzakelijke restauratie van een bijzonder mooie plek, in de directe omgeving van Moergestel.

Oisterwijks Kamerkoor op weg naar…

Op zondag 18 december om 15.00 uur geeft het Oisterwijks Kamerkoor, samen met een harpensemble, een organist en een blokfluitorkest, een concert ten behoeve van de restauratie van de Abdij Koningshoeven. Het concert wordt gehouden in de abdij aan de Eindhovenseweg 3; de weg tussen Moergestel en Tilburg. Kaarten à € 10,- (kinderen tot 16 jaar betalen € 5,-) zijn helaas uitverkocht. Eventueel kunt u op zondag proberen één of meer van de niet-opgehaalde kaarten te kopen. Dit kan vanaf 14.30 uur. Het eerstvolgende concert wordt gepresenteerd op woensdagavond 18 april 2012. Het koor zingt dan het bijzondere en aangrijpende werk van Mathieu Dijker: De trein naar Sobibor.

Meer informatie: www.oisterwijkskamerkoor.nl

Foto: Tijdens de wekelijkse oefenavond worden eerst de spieren en aansluitend de stembanden losgemaakt. (foto Joris van der Pijll)

Bron: Nieuwsklok

Voorjaarsconcert Oisterwijks Kamerkoor & Culemborgs Kamerkoor

Zondagmiddag  19 juni aanstaande treden er twee koren voor u op in de Petrus en Pauluskerk te Tilburg.  Het Oisterwijks Kamerkoor (OKK) o.l.v. Peter van Aerts en het Culemborgs Kamerkoor (CKK) o.l.v. 'oud Oisterwijker' Hein Franssen.

Uitwisselingsconcert
Enkele weken geleden hebben beide koren elkaar voor het eerst ontmoet. De dirigenten kennen elkaar echter al veel langer en het was beider wens om een gezamenlijk concert te organiseren. Samen hebben zij een mooi en gevarieerd programma voor u samengesteld dat op 28 mei jl.
voor het eerst in Culemborg te beluisteren was.

CKK
Op het programma in Tilburg staat onder andere een bijzondere bewerking van het bekende 'Stabat Mater' van
Giovanni Battista Pergolesi. De oorspronkelijke compositie, een 2-stemmig stuk voor vrouwenstemmen, is geschreven in 1736 en is een cyclus met gezangen over Maria. Het Culemborgs Kamerkoor gaat het echter in een 4-stemmige bewerking van de bekende Engelse koordirigent Desmond Ratcliffe uitvoeren. De begeleiding zal worden verzorgd door tien blokfluitisten. Het ensemble speelt op diverse soorten blokfluiten: van sopraan tot de twee meter hoge contrabasblokfluit. Als solisten zullen optreden: Andrea van Beek (sopraan) en Nicoline Bovens (alt).

OKK
Het Oisterwijks Kamerkoor zal voor u het 8-stemmig Crucifixus van Antonio Lotti (1665-1740) ten gehore brengen. De tekst van het 'Crucifixus' is het centrale vers van het Credo. De opbouw van
het polyfone motet start trapsgewijs, beginnend in de bas. Het krachtige 'Credo' van tijdgenoot Antonio Vivaldi vormt een verrassend contrast met bovengenoemde werken en zorgt voor een
mooie afwisseling in het programma. Het 'Alma Dei Creatoris' van Wolfgang Amadeus Mozart laat
de lentezon extra stralen.

Samenwerking
Het concert zal worden afgesloten met een gezamenlijke uitvoering van het 'Magnificat' van de Estlandse componist Arvo Pärt. Pärt schreef dit intrigerende werk in 1989. De techniek die hij uitvond, of ontdekte en waaraan hij trouw is gebleven, vrijwel zonder uitzondering, noemt hij "tintinnabuli" (van het Latijn, kleine bellen) en die hij zo omschreef: "Ik heb ontdekt dat het genoeg is wanneer een enkele noot prachtig gespeeld of gezongen wordt. Deze ene noot, of een geruisloze maatslag, of een moment van stilte, troost me. Ik werk met zeer weinig elementen - met één stem, twee stemmen. Ik bouw met primitieve materialen - met de triad (drieklank), met één specifieke tonaliteit. De drie noten van een triad zijn als bellen en dat is waarom ik het tintinnabulation noem." Het  zeer sereen klankveld van het 'Magnificat' geeft heel treffend expressie aan de verheven en liefdevolle vreugde van de maagd Maria.

Zelf  beleven
Bent u nieuwsgierig geworden en wilt u dit concert zelf beleven? Dat kan.
U bent van harte welkom op zondag  19 juni in de Petrus en Pauluskerk, Vierwindenlaan 11 te Tilburg. Het concert begint om 14.30 uur. De entree bedraagt € 12.50, in de voorverkoop € 10.-.  
De prijs is inclusief programmaboekje. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Spiero aan de Willem II straat
in Tilburg. U kunt kaarten reserveren via reserveren@oisterwijkskamerkoor.nl of tel. 013-544 2098.
Kijk voor meer informatie over dit concert en het koor op www.oisterwijkskamerkoor.nl

Klik <hier> om het artikel in het Stadsnieuws te lezen.

Klik <hier> om het artikel in de Uitstraling te lezen.

Klik <hier> om het artikel in Brabant Cultureel te lezen. 

2 maart 2011 - artikel in De Nieuwe Schakel, Berkel-Enschot

Twee unieke concerten Oisterwijks Kamerkoor  

Het Oisterwijks Kamerkoor geeft op 19 en 20 maart twee bijzondere concerten in Oisterwijk en Tilburg. Op het programma staat het 10-stemmige Stabat Mater van Domenico Scarlatti en het Requiem van Maurice Duruflé. Voor deze concerten is het OKK uitgebreid met projectzangers. Medewerking wordt verleend door de mezzo sopraan Kazue Goto, tenor Maarten van den Hoven en bariton Frank Hermans, Rob Nederlof orgel, Saskia Le Poole cello en Robin Schiffer contrabas.   

Passie

Al vanaf de oprichting in 1992 staat het Oisterwijks Kamerkoor onder de bezielende leiding van dirigent Peter van Aerts. Met kunde en passie haalt hij het beste uit de koorleden. Het koor is dan ook speciaal voor Van Aerts. Niet alleen omdat hij er vanaf de oprichting bij betrokken was, maar ook door de muzikale groei die het koor heeft doorgemaakt. En, zo zegt Van Aerts, dat belooft nog heel wat moois voor de toekomst!  

Recensies

Maar de dirigent is niet de enige die het Oisterwijks Kamerkoor hoog heeft zitten. Het koor heeft in de loop van de jaren al heel wat lovende recensies verworven. “Schitterend concert en spetterend optreden”, schreef het Nieuwsblad Geldermalsen over een eerder optreden. De Nieuwsklok noemde het Kamerkoor “in topvorm”, en het Brabants Dagblad schreef eerder: “kamerkoor: zuiver, helder en transparant”.  

Beleven?   

Wilt u een concert van het Oisterwijks Kamerkoor ook beleven? Op zaterdag 19 maart kan dat in de Petruskerk in Oisterwijk, om 20.15 uur. En op zondag 20 maart in de Heuvelsekerk in Tilburg, om 20.00 uur. De entree bedraagt 15 euro, in de voorverkoop 13 euro. De prijs is inclusief programmaboekje. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Spiero, aan de Willem II straat in Tilburg. Of te reserveren via reserveren@oisterwijkskamerkoor.nl of 013 – 544 2089.

Oisterwijks Kamerkoor in Enschede

Het Oisterwijks Kamerkoor (OKK) o.l.v. Peter van Aerts heeft op uitnodiging van de organisatie van "Verrassende Ontmoetingen" twee bijzondere concerten gegeven in de concertzalen van Tilburg en Enschede.  

In samenwerking met het Hasselts Gemengd Kapelle koor uit Tilburg en harmonie St. Jan uit Wierden was een mooi programma samengesteld. Voor de pauze hebben de koren zich in de concertzaal van Theaters Tilburg afzonderlijk gepresenteerd. Het OKK bracht Hongaarse a capella werken ten gehore met muziek van Zoltán Kodály. Een gevarieerd programma met verstilde muziek, zacht en ingetogen, maar ook vrolijke expressieve klanken die een luid applaus teweeg brachten.  

Na de pauze presenteerden beide koren zich samen met de harmonie. Zij brachten delen uit de cantate Alexander Nevsky ten gehore, een stuk dat de componist Prokofjev oorspronkelijk schreef als filmmuziek voor regisseur Sergej Eisenstein. Later herschreef hij de muziek tot een expressieve cantate. Voor de koren was het hard werken om hoorbaar en verstaanbaar boven het uit 90 personen bestaand orkest uit te komen en een uitdaging om het ritmisch goed en gelijk te krijgen. Maar, het resultaat mocht er zijn! De bezoekers in de goed gevulde concertzaal, dirigenten en muzikanten waren zeer tevreden.

Enschede

Vorige week zijn beide koren afgereisd naar Enschede. De harmonie St. Jan uit Wierden nam daar deel aan het Nationale Concertconcours van de Koninklijke Nederlandse Federatie van Muziekverenigingen (KNFM) en kwam uit in de A - categorie. Op het programma stond wederom de cantate Alexander Nevsky. De harmonie behaalde 91 van de 100 punten en was zeer tevreden. Zij bedankte beide koren voor hun inzet. Wij zijn er trots op dat wij onze medewerking hieraan mochten verlenen. Het OKK is weer een ervaring rijker. 

Het Oisterwijks Kamerkoor is inmiddels bezig met het volgende project. Op dit moment wordt hard gewerkt aan het 10-stemmig Stabat Mater van Domenico Scarlatti en het Requiem van Maurice Duruflé. Het koor wordt voor deze gelegenheid aangevuld met gastzangers.

U bent van harte welkom om op 19 en 20 maart 2011 naar het resultaat van onze inspanningen te komen luisteren. Voor meer informatie en foto's van de concerten kunt u kijken op onze website: www.oisterwijkskamerkoor.nl Artikel in Wierdense krant - Repetitie Nevsky 28-09-2010

Oisterwijks Kamerkoor concerteert in Noten op de Noen

Op 18 april aanstaande brengt het Oisterwijks Kamerkoor een gevarieerd programma in Noten op de Noen, een initiatief ter bevordering van kunstbeoefening en cultuurevenementen in Helvoirt.

Het OKK vertolkt werken  uit verschillende windstreken en uit verschillende stijlperioden. Zo zal het een aantal composities van de Engelse laatromantische  componisten Hubert Parry, Ralph Vaughan Williams en Gerald Finzi ten gehore brengen. Verder zijn er prachtige stukken van de Oost -Europese componisten Zoltán Kodály, Vinko Zganec  en György Ligeti  te beluisteren en twee liederen van de Duitse componist  Johannes Brahms.  

Instrumentale intermezzi worden verzorgd door de harpiste Sannerien van Aerts. Algehele muzikale leiding is in handen van Peter van Aerts.  

Het concert vindt plaats op zondag 18 april in de Oude kerk aan de Torenstraat te Helvoirt.  Aanvang van het concert is 12.15 uur. De entree is gratis, een vrijwillige bijdrage na afloop wordt op prijs gesteld.

Concerten OKK 7 en 14 maart 2010

Koormuziek uit (Oost)-Europa

Deze winter brengt het Oisterwijks Kamerkoor muziek uit de 19e en 20e eeuw die overwegend Oost-Europa als bakermat heeft. Natuur, liefde, jeugd, dans en volkse eigenheden worden bezongen in prachtige werken van o.a  Kodály, Bartók, Brahms en Schubert. Het afwisselend programma weerspiegelt een cultuur die is samengesteld uit verschillende tradities.  

De Oostenrijker Franz Schubert toonde in zijn vocale oeuvre van 600 liederen een grote oorspronkelijkheid. Zijn werk, waaruit nostalgie naar het ongrijpbare spreekt en dat bekend is om zijn lyriek en ingetogenheid, was de basis voor de Westerse liedkunst. Johannes Brahms  was een classicistische componist die sterk teruggreep op het werk van Mozart, Haydn en Beethoven. Kenmerkend voor zijn stijl is een evenwicht tussen emotionele elegantie en een zekere melancholie.

Zoltan Kodály en Bela Bartók kunnen in een adem genoemd worden. Zij, beiden van Hongaarse afkomst, maakten samen vele onderzoeksreizen waarin zij hun folkloristische interesse deelden.  De Oost-Europese volksmuziek was hun passie. Naast  Kodály en Bartók worden werken gezongen van Ligeti en Zganec.

Instrumentale medewerking wordt verleend door de getalenteerde pianist Wouter Smits. De algehele muzikale leiding is in handen van Peter van Aerts.

De concerten vinden plaats op zondag 7 maart in de Willibrorduskerk te Berkel-Enschot en op zondag 14 maart in de Tiliander te Oisterwijk. Aanvang beide concerten is 15.00 uur. Entree: € 12,50. Voorverkoop: € 10,00. Reserveren is mogelijk via reserveren@oisterwijkskamerkoor.nl of via telefoonnummer 013-5442089. Kijk voor meer informatie op www.oisterwijkskamerkoor.nl.  


Juni 2009

Zomerconcert Oisterwijks Kamerkoor

In het zomerconcert van 2009 brengt het Oisterwijks Kamerkoor (OKK) o.l.v. Peter van Aerts overwegend werk van een aantal Engelse componisten uit de laat-romantiek voor het voetlicht die onderling op een aantal manieren verbonden waren. Het betreft hier Ralph Vaughan Williams (1872 – 1958), Gerald FInzi (1901 – 1956) en Charles Hubert Parry (1848 – 1918). In de stijl van Parry is de invloed van componisten als  J.S. Bach en J.Brahms  te herkennen hoewel deze tevens als onmiskenbaar Engels getypeerd moet worden. Iemand die zich liet inspireren door hem, was Ralph Vaughan Williams. Uit zijn werk dat eveneens tot het uitgesproken Engelse vocale erfgoed behoort en dat bekend staat om zijn ‘folksongs’, zingt het OKK een drietal liederen. Gerald Finzi was een vriend en bewonderaar van Vaughan Williams; hij staat bekend als een liederencomponist bij uitstek die energieke en krachtige composities  wist af te wisselen met langzame en nadenkende stukken. 

De vertolking van bovenstaande componisten zal  afgewisseld worden met een aantal liederen van Oost-Europese componisten als György Sandor Ligeti, Zoltán Kodály en Vinko Zganec  en met de Japanese Folksongs van de Vlaamse Vic Nees. Tenslotte zal Sannerien van Aerts op harp een tweetal instrumentale intermezzi verzorgen.

De concerten vinden plaats op zondag 5 juli om 15.00 u in de Hervormde Kerk aan de Kerkstraat 64 in Oisterwijk en op zondag 12 juli om 15.00 u in de Petrus en Pauluskerk aan de Vierwindenlaan 11 te Tilburg.  

Kaarten zijn te bestellen à €8,- in de voorverkoop via reserveren@oisterwijkskamerkoor.nl of aan de kerk à €10,-. 
Voor meer informatie kunt u terecht op www.oisterwijkskamerkoor.nl

Februari 2009 (bron:http://www.betuwseoogst.nl)

Fantastisch kerkconcert voor twee goede doelen

 

Op vrijdag 13 maart 2009 organiseert Rotaryclub Geldermalsen een kerkconcert in de Rooms Katholieke Kerk te Beesd, aanvang 20.00 uur. Betuwe Promedia ondersteunt deze avond met de vormgeving en productie van de poster, flyers en programmaboekjes.

Deze avond heeft een zeer speciaal karakter: Allereerst krijgt u een fantastisch programma aangeboden. Zowel het Oisterwijks Kamerkoor als The Fortnight Hangovers zullen u verrassen met zeer fraaie en afwisselende muziek. 

Minstens zo belangrijk zijn de goede doelen waarvoor de opbrengst van deze avond is,

  1. De inrichting van een ziekenhuis in aanbouw in Sierra Leone. Deze inrichting vormt een onderdeel van een groot project in Sierra Leone, dat structureel en duurzaam is opgezet door de “Lion Heart Foundation”. Ter plaatse werkt Don Keus (uit Geldermalsen) en hij wordt ondersteund door Hans Kievit uit Deil. Zij zorgen ervoor dat ons geld direct en traceerbaar wordt besteed! ( zie ook: www.lion-heart.nl )

  2. Het herstel van de oude begraafplaats aan de D.J. van Wijkstraat te Geldermalsen. Op initiatief van de Rotary Geldermalsen is een plan gemaakt voor herstel, waarbij intensief wordt samengewerkt met de gemeente Geldermalsen. 

Rotaryclub Geldermalsen nodigt u hierbij van harte uit om deze avond te bezoeken en daarbij deze goede doelen te ondersteunen. Kaarten (voor u, uw vrienden en/of uw medewerkers) kunt u per mail (rcgeldermalsen@live.nl) De prijs voor een toegangskaart voor de gehele avond is €12,50 inclusief kopje koffie/thee tijdens de pauze.Januari
2009

Oisterwijks Kamerkoor vertolkt Monteverdi

Het Oisterwijks Kamerkoor (OKK) opent 2009 met een dubbelconcert gewijd aan Claudio Monteverdi. Deze markante en vernieuwende componist die vooral bekend is van de Mariavespers en zijn prachtige opera’s, markeert de overgang van de Renaissance naar de Barokperiode. De publicatie van zijn madrigaalboeken, met name deel 3, 4 en 5, bezorgden hem een grote faam als vooruitstrevend en gedurfd componist.  De ‘seconda pratica'  legt zich toe op de perfectie van de melodie, die de woorden tot meester van de harmonie maakt. De dichterlijke tekst staat boven de muziek. Monteverdi is een grootmeester in het juist verklanken van de tekst, op een zeer indringende wijze.  

Op het programma staan vijfstemmige madrigalen uit het 4e madrigaalboek, het prachtige Lamento d’Arianna in de oorspronkelijke versie voor sopraan alsook in de versie voor vijf stemmen. Het concert wordt afgesloten met het Magnificat a sei voci.

Medewerking wordt verleend door Ildikó Hajnal ; sopraan, Rachel Davies Farr; sopraan, Jan Janovcik; counter tenor en Joep van Buchem; tenor en  Clemens Abers; orgel-clavecimbel.
De algehele muzikale leiding is in handen van Peter van Aerts.

De concerten vinden plaats op zaterdagavond 31 januari 2009 om 20.00 uur in de Petrus en Pauluskerk aan de Vierwindenlaan in Tilburg en zondagmiddag 1 februari 2009 om 15.30 uur in de St. Jans Onthoofding kerk van Moergestel.  

Kaarten zijn te bestellen à  €10,00 in de voorverkoop via tel. 013-5442089, reserveren@oisterwijkskamerkoor.nl of aan de kerk à €12,00. 

Voor meer informatie wordt u verwezen naar onze website www.oisterwijkskamerkoor.nl    

December 2008

OKK zingt Monteverdi

Het Oisterwijks Kamerkoor geeft binnenkort een dubbelconcert. Het OKK werkt intensief en met veel enthousiasme naar dat dubbelconcert, waarin werken worden uitgevoerd van de in Cremona geboren Claudio Monteverdi (1567-1643), een grote en belangrijke componist op het breukvlak van de Renaissance en de Barok, die grote invloed had op de ontwikkeling van de muziek.

Op het programma voor die concerten staan 5-stemmige madrigalen uit het 4e Madrigaalboek, het Lamento d’Arianna in de versie voor sopraansolo, alsook voor 5 stemmen en het Magnificat a sei voce.
De concerten vinden plaats op zaterdag 31 januari aanvang 20.00 uur in de Petrus en Pauluskerk in Tilburg en op zondag
1 februari aanvang 15.30 uur in de kerk van St. Jans Onthoofding in Moergestel.
Afgelopen maanden hebben voor het OKK in het teken gestaan van terugblikken en vooruitkijken. Het project in april 2008, met op het programma werken van Scarlatti, Vivaldi en Pärt, was een groot succes, met lovende recensies in de krant en reacties van luisteraars achteraf, die een ontroerende avond hadden meegemaakt. De projectzangers hebben met voldoening afscheid genomen en enkelen zijn als vast lid gebleven bij het OKK.
Voor meer informatie zie www.oisterwijkskamerkoor.nl 

4 april 2008 De Nieuwe Schakel, Berkel-Enschot

Maart 2008 (interview met dirigent Peter van Aerts in de Nieuwsklok)

'Oisterwijks Kamerkoor timmert in april opvallend aan de weg'

Al bijna een jaar is men bij het Oisterwijks Kamerkoor bezig met de voorbereidingen van een bijzonder concert: het Stabat Mater Project. En daarvoor is het koor, dat uit 17 leden bestaat, uitgebreid tot 30 zangers. Op 13 april vindt de uitvoering plaats in de Petruskerk in Oisterwijk en op 19 april in de Heuvelsekerk in Tilburg. Een en ander is mogelijk dankzij subsidies van de gemeente Oisterwijk, de Mensink Stichting en het Prins Bernhardfonds.

Voor de pauze zingt het Oisterwijks Kamerkoor het Gloria, Credo en Magnificat van Vivaldi. Als solisten zullen optreden: Kathelijn van Dongen (sopraan), Daniëlla Buyck (alt/mezzo) en Maarten van den Hoven (tenor). Een ad hoc ensemble zal voor de muzikale begeleiding zorgen. Na de pauze zal het Oisterwijks Kamerkoor, uitgebreid met de projectzangers, het 10-stemmige Stabat Mater van Domenico Scarlatti uitvoeren. Ook hierbij treden dezelfde solisten op. Een basso continuo zorgt voor de begeleiding. Het concert zal worden afgesloten met het Magnificat van de IJslandse componist Arvo Pärt. Dit is een modern stuk dat a capella door het uitgebreide koor zal worden gezongen. Nieuwsklok sprak met dirigent Peter van Aerts over het programma en zijn ambities met het Oisterwijks Kamerkoor.

Ambitie
Peter vertelt dat het zijn grote wens was om met het koor deze stukken te zingen. Het Stabat Mater is een hoogtepunt in de koormuziek uit de barok. Ook Pärt is heel bijzonder en zal volgens Peter voor een mooie afsluiting van het concert zorgen. En Vivaldi is feestelijke muziek. Peter: “Het koor is zeer gemotiveerd en de repetities verlopen naar wens. Veel mensen weten dat het Oisterwijks Kamerkoor bezig is met dit project. Wij denken dat we op deze manier een goede presentatie neer zullen zetten. Zo willen we een meer vooraanstaande plaats als koor verwerven.” Hij vervolgt: “Het koor vindt het fijn om mee te werken aan grotere projecten. Toch gaan we dat niet elk jaar doen, omdat er gewoon te veel voorbereiding aan vastzit. Bovendien willen we ook onze eigen identiteit behouden. Maar eens in de 2 à 3 jaar een groter project doen zit er wel in.” Peter vertelt tenslotte dat de akoestiek van de Petruskerk voor het koor nog onbekend is. Maar na twee generale repetities zal er allereerst op zondag 13 april vanaf 20.00 uur ongetwijfeld een fraai klinkend concert worden uitgevoerd in de Oisterwijkse Petruskerk en daarna op zaterdag 19 april vanaf 20.00 uur in Tilburg in de Heuvelsekerk. Kaarten kosten in de voorverkoop
€ 13,-- via reserveren@oisterwijkskamerkoor.nl of telefonisch vóór 21.00 uur op 013-5442089.

Januari 2008

'Scarlatti goed op weg'

Allereerst wenst het Oisterwijks Kamerkoor u een voorspoedig en muzikaal jaar toe. In dit artikel willen wij u een korte terugblik geven op enkele activiteiten van het OKK in 2007 om vervolgens de concerten van april 2008 nader toe te lichten.

Voor het OKK, o.l.v. Peter van Aerts, was 2007 een bijzonder jaar. Het koor bestond 15 jaar en heeft dat uitbundig gevierd tijdens een koorweekend op een landelijke Brabantse locatie. Ieders muzikale en creatieve capaciteiten kwamen ruimschoots aan bod, middels het werken aan de muzikale interpretatie van het repertoire voor het zomerconcert, de muzikale presentaties in de avonduren en de uitgebreide – gezamenlijk ‘georkestreerde’- maaltijden.

De zomerconcerten in juni, met de vertolking van werken van componisten als Byrd, Tallis Purcell en Lotti, leverde veel lovende kritieken op. Een door iedereen gedragen teamspirit betaalde zich nu dubbel en dwars uit.

Dit elan zet zich voort in de initiatieven die zijn ontplooid om de concerten in april 2008 tot een groot succes te maken. De financiële basis werd gelegd door subsidies van de gemeente Oisterwijk, de Mensink Stichting en het Prins Bernhardfonds. Zodoende kon het koor worden uitgebreid met een tiental projectzangers, enkele solisten en een mooie orkestrale bezetting.  

Het projectkoor is reeds enthousiast begonnen om de sfeer en de muzikale lijnen van het tienstemmig Stabat Mater tot hart en geest te laten door dringen, en dat gaat zeer voortvarend. Na breedvoerig passen en meten zijn de concertdata bekend: 13 april om 20.00 uur in de Petruskerk te Oisterwijk en 19 april om 20.00 uur in de St. Josephkerk op de Heuvel (Heuvelse kerk) te Tilburg. In de akoestisch rijke omgeving en gewijde sfeer van deze locaties zullen deze geestelijke werken uitermate goed tot hun recht komen.  Maar voor het zover is zal het OKK op 7 maart a.s. het Gloria, Credo en Magnificat van Antonio Vivaldi en het Magnificat van Arvo Pärt ten gehore brengen in de kerk van het Gelderse Beesd.

Wie meer wil weten van het reilen en zeilen van het OKK, het programma voor de komende concerten of foto’s wil bekijken, achtergronden wil weten, teksten lezen, geluidsfragmenten beluisteren of nu al (met korting) wil reserveren voor de concerten in april, kan surfen naar www.oisterwijkskamerkoor.nl of mailen naar reserveren@oisterwijkskamerkoor.nl

September 2007 

Oisterwijks Kamerkoor in de startblokken voor Scarlatti

Het voorbereiden van grote muzikale uitvoeringen kost veel tijd. Er moeten tal van praktische zaken zoals locaties, personele bezetting en financiering al vroeg geregeld worden. Maar het belangrijkste is wel dat de muziek in de hoofden en de buiken van de musici een plekje krijgt. Dat geldt niet minder voor het Stabat Mater van Domenico Scarlatti, een tijdgenoot van J.S Bach.

Het Oisterwijks Kamerkoor (OKK) heeft het ambitieuze plan opgepakt om in april 2008 een vertolking neer te zetten van dit tijdloze stuk. Tijdloos omdat het om een bijbels thema gaat, namelijk het verhaal van de Moeder Maria. Daarnaast is de tekst al vanaf de middeleeuwen bekend en door een keur aan componisten op muziek gezet. In de ogen van het OKK is de compositie van Domenico Scarlatti uniek vanwege de aangrijpende tienstemmige toonzetting. Naast dit werk staan in dezelfde concerten het Gloria, Magnificat en Credo van Vivaldi en het Magnificat van Arvo Pärt (1935) op het programma. Voor hen die deze bijzondere componist nog niet kennen is het leuk om te weten dat Pärt de renaissancesfeer in een prikkelend eigentijds jasje weet te steken waarbij de luisteraar al gauw in gedachten afdwaalt naar nevelige Noorse fjorden.

Het OKK musiceert al jaren op een artistiek hoog niveau door zowel geestelijke als wereldlijke koormuziek transparant en met bezieling ten gehore te brengen. Al enkele weken is het OKK flink bezig om zich het werk eigen te maken. Gezien deze plannen zijn geïnteresseerde zangers voor dit project nog steeds welkom. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dirigent: Peter van Aerts , telefoon 013-5284940. Kijk ook eens op onze website: www.oisterwijkskamerkoor.nl

O.a geplaatst in de bladen Nieuwsklok, Brabants Dagblad, De Uitstraling, Stadsnieuws en op de site UITinBrabant.nl 

November 1992

Het eerste persbericht

Naar boven
Home